Door Peter Ons
Een plaatje

Onze tuin was vanaf de aanleg een plaatje. Maar het bijzonderste is toch wel dat de tuin het hele jaar door verandert. We worden telkens opnieuw getrakteerd op een verrassing!

Carine en Steven

De koning te rijk

Peter Ons overtuigde ons om een prairietuin aan te leggen. We hebben er nog geen moment spijt van gehad. Onze tuin is een pronkstuk, boordevol geuren en kleuren. En als we de bijen horen zoemen en de vlinders zien rondfladderen, dan voelen we ons de koning te rijk!”

Marc en Isabelle

Voorbereiding en aanleg

De grond wordt volledig vrijgemaakt van onkruid. Afhankelijk van de grondsoort, wordt de grond nog verder bewerkt en voorbereid. Na het planten (zeven tot negen planten per vierkante meter), wordt de grond afgedekt met lava of schors. Zo krijgt onkruid geen kans, blijft de vochtigheid behouden, en is de bodem luchtiger. De grondbedekking is bovendien esthetisch: ze laat de beplanting beter tot zijn recht komen. De ideale periode voor het aanplanten van uw prairietuin is het voor- of najaar.

Groei en bloei

De meeste prairieplanten vatten hun groei aan vanaf 10 tot 12 graden Celsius. Uw prairietuin floreert van juni tot en met september. Ook in de winter is uw tuin een plaatje. Met mooie zaaddozen, een prachtig decor van bevroren spinnenwebben en andere natuurlijke structuren. Wilt u nóg meer leven in uw tuin om het voorjaar te overbruggen? Dan plaatst Peter bijzondere bolgewassen zoals Allium, Camassia, Corydalis, Crocus, Eremurus, Lilium, Puschkinia, Scilla, Tulipa Fritillaria, Hyacinthus, Leucojum, Lilium, en Narcissus. De prairieplanten sluiten er naadloos op aan, en onttrekken de verdorde bladeren van de bolgewassen aan het oog.

Uitgekiend ontwerp

De aanleg van uw prairietuin vereist een grote kennis van planten, bodem en ligging. Peter Ons beheerst die knowhow als geen ander. Hij onderscheidt structuurplanten, aspectplanten, begeleidplanten, pionier- of pendelplanten, strooiplanten, … Hoewel Peter Ons vaak carte blanche krijgt van zijn klanten, kunt u ook afspraken maken rond het percentage bloemen versus grassen, of de voorkeur voor een bepaald kleurenpalet. Peters ontwerpen bevatten altijd een sterk skelet: min of meer vaste elementen – hagen, schermen, vlechtkorven, paden, … – die voor structuur zorgen en de tuin karakter geven in periodes waarin er minder bloei is.

Onderhoud

Het onderhoud beperkt zich tot het wieden van onkruid in de lente, en het verwijderen van eventuele overtollige zaailingen van pendelplanten. Na de winter volstaat een grondige maaibeurt, waarbij alles tot op de grond wordt verwijderd.

Na een vijftal jaar moeten sommige planten worden vervangen of opnieuw geplant. Voorts neemt uw prairietuin het heft in eigen handen, terwijl u geniet van een tuin om in te ontspannen en te ontvluchten aan de dagelijkse beslommeringen – een oord van onthaasting en verstilling.

Opgepast voor onkruid!

Onkruid is een wilde of gecultiveerde plant die groeit op een plaats waar hij door de mens niet gewenst is. Omdat onkruid vaak esthetisch is, wordt het door een leek niet als onkruid herkend. Zeker in een prairietuin die per definitie natuurlijk oogt, wordt onkruid dikwijls over het hoofd gezien. Gevolg: het krijgt de kans om te woekeren. Zelfs planten die deel uitmaken van de prairievegetatie kunnen woekeren als ze niet tijdig worden gewied. U hebt er dus alle baat bij om uw prairietuin door een kenner te laten onderhouden.

Vertrouw op een specialist voor de aanleg van uw droomtuin.