HOE EEN PRAIRIETUIN AANLEGGEN EN ONDERHOUDEN?

U bent hier: Home > prairietuinen > aanleg & verzorging

Hoe een prairietuin aanleggen en onderhouden?

De grond wordt volledig vrijgemaakt van onkruid. Afhankelijk van de grondsoort, wordt de grond nog verder bewerkt en voorbereid. Na het planten (zeven tot negen planten per vierkante meter), wordt de grond afgedekt met lava of schors. Zo krijgt onkruid geen kans, blijft de vochtigheid behouden, en is de bodem luchtiger. De grondbedekking is bovendien esthetisch: ze laat de beplanting beter tot zijn recht komen. De ideale periode voor het aanplanten van uw prairietuin is het voor- of najaar.

Groei en bloei

De meeste prairieplanten vatten hun groei aan vanaf 10 tot 12 graden Celsius. Uw prairietuin floreert van juni tot en met september. Ook in de winter is uw tuin een plaatje. Met mooie zaaddozen, een prachtig decor van bevroren spinnenwebben en andere natuurlijke structuren. Wilt u nóg meer leven in uw tuin om het voorjaar te overbruggen? Dan plaatst Peter bijzondere bolgewassen zoals Allium, Camassia, Corydalis, Crocus, Eremurus, Lilium, Puschkinia, Scilla, Tulipa Fritillaria, Hyacinthus, Leucojum, Lilium, en Narcissus. De prairieplanten sluiten er naadloos op aan, en onttrekken de verdorde bladeren van de bolgewassen aan het oog.

Uitgekiend ontwerp

De aanleg van uw prairietuin vereist een grote kennis van planten, bodem en ligging. Peter Ons beheerst die knowhow als geen ander. Hij onderscheidt structuurplanten, aspectplanten, begeleidplanten, pionier- of pendelplanten, strooiplanten, … Hoewel Peter Ons vaak carte blanche krijgt van zijn klanten, kunt u ook afspraken maken rond het percentage bloemen versus grassen, of de voorkeur voor een bepaald kleurenpalet. Peters ontwerpen bevatten altijd een sterk skelet: min of meer vaste elementen – hagen, schermen, vlechtkorven, paden, … – die voor structuur zorgen en de tuin karakter geven in periodes waarin er minder bloei is.

Onderhoud

Het onderhoud beperkt zich tot het wieden van onkruid in de lente, en het verwijderen van eventuele overtollige zaailingen van pendelplanten. Na de winter volstaat een grondige maaibeurt, waarbij alles tot op de grond wordt verwijderd.

Na een vijftal jaar moeten sommige planten worden vervangen of opnieuw geplant. Voorts neemt uw prairietuin het heft in eigen handen, terwijl u geniet van een tuin om in te ontspannen en te ontvluchten aan de dagelijkse beslommeringen – een oord van onthaasting en verstilling.

Opgepast voor onkruid!

Onkruid is een wilde of gecultiveerde plant die groeit op een plaats waar hij door de mens niet gewenst is. Omdat onkruid vaak esthetisch is, wordt het door een leek niet als onkruid herkend. Zeker in een prairietuin die per definitie natuurlijk oogt, wordt onkruid dikwijls over het hoofd gezien. Gevolg: het krijgt de kans om te woekeren. Zelfs planten die deel uitmaken van de prairievegetatie kunnen woekeren als ze niet tijdig worden gewied. U hebt er dus alle baat bij om uw prairietuin door een kenner te laten onderhouden.

Peter Ons

Peter Ons is een doorgewinterde groenspecialist met twintig jaar ervaring. De ontwerpen van Peter Ons vielen dan ook al meermaals in de prijzen. U bent hier dan ook op de perfecte plaats voor het ontwerp, aanleg & onderhoud van uw prairietuin of bloemenweide.

Overtuigd van de vele voordelen van prairietuinen? Peter Ons verzorgt de aanleg en het onderhoud volgens de regels van de kunst.

Klassieke tuinen & bloemenweides

Houdt u meer van een klassieke tuin met een duidelijke ruimtelijke structuur en lijnvoering? Ook dan bent u bij Peter Ons aan het juiste adres. Peter Ons legt uw klassieke tuin aan met veel gevoel voor orde en symmetrie, consequente lijnen en een rustig ritme. Of bent u eerder verzot op de bonte pracht van een bloemenweide? Reken dan op Peter Ons voor een ontwerp dat kleur brengt in uw tuin én uw leven. Bloemenweides dragen bij tot het natuurlijke evenwicht. Ze trekken allerlei nuttige insecten aan, en zetten de natuur in beweging.