WAT IS EEN PRAIRIETUIN?

U bent hier: Home > prairietuinen > wat is een prairietuin

Wat is een prairietuin?

In de oorspronkelijke prairietuinen hebben grassen de bovenhand. In de prairietuinen van Peter Ons heerst een meer afgewogen mix van grassen, vaste planten en bloemen. Hoewel de prairietuin – ook wel bloementuin of bloemenweide genoemd – daardoor heel natuurlijk oogt, is het ‘wilde’ effect gecontroleerd. Het gaat immers om een uitgekiende combinatie van groen, perfect afgestemd op de natuurwetten.

Uw prairietuin gerealiseerd door Peter Ons

Maximale beleving

In een prairietuin of bloemenweide worden tientallen verschillende soorten planten, grassen en bloemen aangeplant. En dat op een zodanige manier dat er een natuurlijk evenwicht ontstaat. Bovendien garandeert de plantenmix vijf tot zes keer per jaar een wisselend uitzicht qua kleur en structuur. Resultaat: een hoge belevingswaarde in élk seizoen.

Doordachte plantenkeuze

De prairietuin is een subtiel systeem van diep wortelende planten die snel een dichte vegetatie vormen. Peter houdt in zijn ontwerp rekening met de intrinsieke kenmerken van de planten en hun onderlinge verschillen. Zo zijn er structuur-, aspect- en begeleidplanten. En ook pionier-, pendel- en strooiplanten. In zijn ontwerpen focust Peter Ons grotendeels op de beplanting zelf: soorten, kleuren, eigenschappen, bloeiwijze en -periode, …

Eenvoudige vormen

De vorm wordt bewust eenvoudig gehouden; de lijnen veelal organisch. In de natuur vindt u immers ook geen strakke belijning, maar eerder simpele geometrische contouren zoals cirkels en golven. Tóch past hij ook strakke lijnen toe voor een knap contrast met de weelderige beplanting. Ook de boorden van de planten maakt Peter strak. Zo houdt hij de planten in het gareel of binnen de perken – letterlijk.

Grondig onderhoud

Een prairietuin is relatief onderhoudsarm, op voorwaarde dat de plantenkeuze doordacht is. Het grootste onderhoud gebeurt in de winter. Dan wordt de dorre beplanting afgemaaid. In het voorjaar wordt onkruid gewied, vóór de prairievegetatie zich sluit. Uw prairietuin blijft een aantal jaren prachtig zonder grote ingrepen. Na een vijftal jaar moet u sommige planten vervangen, opnieuw planten of andere elementen integreren.

Opgepast voor onkruid!

Onkruid is een wilde of gecultiveerde plant die groeit op een plaats waar hij door de mens niet gewenst is. Omdat onkruid vaak esthetisch is, wordt het door een leek niet als onkruid herkend. Zeker in een prairietuin die per definitie natuurlijk oogt, wordt onkruid dikwijls over het hoofd gezien. Gevolg: het krijgt de kans om te woekeren. Zelfs planten die deel uitmaken van de prairievegetatie kunnen woekeren als ze niet tijdig worden gewied. U hebt er dus alle baat bij om uw prairietuin door een kenner te laten onderhouden.

Peter Ons

Peter Ons is een doorgewinterde groenspecialist met twintig jaar ervaring. De ontwerpen van Peter Ons vielen dan ook al meermaals in de prijzen. U bent hier dan ook op de perfecte plaats voor het ontwerp, aanleg & onderhoud van uw prairietuin of bloemenweide.

Voor grote en kleine oppervlaktes

Prairietuinen komen het best tot hun recht op een grote oppervlakte, ruwweg vanaf 100 vierkante meter. Een royale tuin laat immers toe om met grote groepen van dezelfde planten te werken: zogenaamde ‘drifts’ die prachtig door het landschap golven. Toch kunt u ook in een bescheiden tuin een prairie(border) aanleggen, met een slimme mengeling van planten in een schijnbaar willekeurige schikking.

Ecologisch aspect

In uw prairietuin houden de plantengemeenschappen grotendeels zichzelf in stand, zónder toevoeging van meststoffen of extra water. Daarom is de prairietuin een zegen voor het dieren- en insectenleven – van bijen en vlinders tot vogels en amfibieën. Peter werkt waar mogelijk met inheems en ijzersterk groen, dat nauwelijks gevoelig is voor plagen en temperatuurschommelingen. De overleving van inheemse plantenpopulaties wordt dus nooit bedreigd. Bovendien hecht Peter Ons in al zijn projecten veel belang aan het milieu. Hij kiest maximaal voor natuurlijke en gerecycleerde materialen, en vermijdt bewust al te veel verharding.

Hart voor bijen

Wist u dat bijen de belangrijkste bestuivers zijn van fruit, groenten, bloemen en levensnoodzakelijke gewassen? Door de gigantische wereldwijde bijensterfte, komt heel ons ecosysteem in het gedrang. U doet er dus goed aan om bloemen te planten die vriendelijk zijn voor de bijen. Peter Ons draagt als imker zijn steentje bij tot het behoud van de bijenpopulatie. Bovendien zorgt hij ervoor dat er in uw prairietuin of bloemenweide vegetatie staat die bijen naar uw tuin lokt.

Overtuigd van de vele voordelen van prairietuinen? Peter Ons verzorgt de aanleg en het onderhoud volgens de regels van de kunst.

Klassieke tuinen & bloemenweides

Houdt u meer van een klassieke tuin met een duidelijke ruimtelijke structuur en lijnvoering? Ook dan bent u bij Peter Ons aan het juiste adres. Peter Ons legt uw klassieke tuin aan met veel gevoel voor orde en symmetrie, consequente lijnen en een rustig ritme. Of bent u eerder verzot op de bonte pracht van een bloemenweide? Reken dan op Peter Ons voor een ontwerp dat kleur brengt in uw tuin én uw leven. Bloemenweides dragen bij tot het natuurlijke evenwicht. Ze trekken allerlei nuttige insecten aan, en zetten de natuur in beweging.