Een prairietuin aanleggen: zo begin je eraan
Heb je weinig tijd of geen zin om in de aarde te wroeten, dan laat je een prairietuin best aanleggen door een professional. Ik neem die klus met plezier van jou over. Toch zelf de handen uit de mouwen steken? In deze blog neem ik je stap voor stap mee in de voorbereiding.
Wat is de perfecte plek om een prairietuin aan te leggen?
Prairieplanten zijn zonnekloppers. Ze voelen zich thuis op een open perceel, liefst op het zuiden. Hou er rekening mee dat ze minstens 5 à 6 uur zon nodig hebben. Plaats ze dus niet in de (slag)schaduw van je huis, en ook niet onder bomen. 3 redenen:
- Boomwortels zuigen in droge periodes veel water op.
- In de buurt van bomen komen vaak kiemende zaden voor die met je prairieplanten concurreren.
- Als de bomen hun bladeren verliezen, zou je die telkens moeten ruimen. Anders kunnen je prairieplanten niet goed groeien in het voorjaar.
Hoeveel ruimte heb je nodig voor een prairietuin?
Hoe meer hoe liever: de schoonheid van een prairietuin komt het best tot zijn recht op een royale oppervlakte. Toch hoef je geen grootgrondbezitter te zijn om een prairietuin aan te leggen. Ook een voortuin of een strook in je achtertuin leent zich voor prairieplanten – zolang er maar genoeg zon is.
Wat met de grondsoort?
Prairieplanten zijn niet kieskeurig als het op grondsoort aankomt. Zanderig of kleiig, arm of rijk, nat of droog – een prairietuin kan bijna overal. De ervaring leert mij dat je de beste resultaten krijgt op een zanderige en voedselarme grond. De planten moeten daar harder hun best doen om zich te vestigen. Zo worden ze steviger en steken ze meer energie in hun bloei dan in groei en bladvorm.
Let wel: extreem natte gronden zijn niet ideaal. Die moet je mogelijk eerst verbeteren voor je een prairietuin kan aanleggen. Denk aan zand of perliet toevoegen om de doorlaatbaarheid te bevorderen, of in het slechtste geval een drainagesysteem aanleggen.
Moet je de grond bemesten?
Dat is een veelgehoorde fabel: overal zoveel mogelijk compost en meststoffen toedienen. De meeste bodems hebben dat helemaal niet nodig. Wat veel belangrijker is: de bodem goed losmaken. Zo hebben de wortels voldoende ruimte om zich te ontwikkelen, en kunnen ze makkelijk op zoek gaan naar voedingsstoffen.
Hoe ziet de voorbereiding eruit?
Het belangrijkste werk is je grond plantklaar maken. Dat doe je in verschillende stappen:
Onkruid verwijderen
Voor je je prairietuin aanlegt, moet je met een schone lei beginnen. Handmatig schoffelen of wieden is een optie als je op een kleine oppervlakte werkt. Maar je zal de klus meermaals moeten herhalen om hardnekkig onkruid de baas te blijven.
Een andere mogelijkheid is het onkruid te lijf gaan met een gasbrander, maar een betere optie is de grond gedurende 6 à 12 maanden afdekken. Je ontneemt de bodem dan van licht en lucht zodat onkruid geen kans meer maakt.
Afdekken doe je bijvoorbeeld met karton, organisch materiaal of antiworteldoek. Ga niet aan de slag met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals azijn. Die kunnen belastend zijn voor de grond. Ecovriendelijke onkruidproducten zijn dikwijls niet doeltreffend genoeg.
Als professionele tuinaanlegger met een fytolicentie (een certificaat om met gewasbeschermingsmiddelen aan de slag te gaan) kan ik je perceel in één behandeling onkruidvrij maken met herbiciden. Het gebruik hiervan is terecht aan strenge regels onderworpen. Maar het is de meest doeltreffende manier om te voorkomen dat je prairietuin al in een vroeg stadium wordt overwoekerd door onkruid. Weet alvast dat herbiciden alleen op bladgroen werken. Na de eenmalige behandeling en de aanleg, moet je nog wel regelmatig manueel onkruid verwijderen.
Grond bewerken
Een goede doorworteling is cruciaal. Maak de grond los tot op een diepte van 20 à 25 centimeter zodat de wortels zich goed kunnen ‘nestelen’. Dat doe je bijvoorbeeld met een freesmachine, spitvork, schop of stevige hark.
Tip: je hoeft de grond niet perfect vlak te maken zoals bij een klassieke (en saaie) grasmat. Een beetje reliëf maakt je prairietuin nog natuurlijker. Ook losse stenen mag je gerust laten liggen.
Grond verbeteren
Voeg altijd kalk toe: de meeste prairieplanten zijn kalkminnend. Bovendien hebben kalkkorrels nog een resem andere voordelen. Ze stimuleren de biologische activiteit in de bodem, zorgen voor een stevigere celwand van de planten, verhogen de zuurtegraad …
Is je grond droog of zanderig? Voeg dan waterkristallen toe. Die kunnen tot 100 keer hun eigen gewicht aan water vasthouden. Je mengt ze in de losgewerkte toplaag met een frees, spade of spitvork.
Tip: ik voeg bij álle grondsoorten waterkristallen toe. Ze vormen een soort gel in de grond zodat plantwortels zelfs bij extreme droogte toch aan wat vocht komen.
Met deze voorbereidingen leg je een stevige basis voor een bloeiende prairietuin. Benieuwd hoe je die ontwerpt? Dat kom je te weten in deze blog.
Nog meer lezen over een prairietuin aanleggen? Ik wijd er in mijn boek een heel hoofdstuk aan.