Natuurlijke border à la Piet Oudolf
De Nederlandse tuinarchitect en plantenkenner Piet Oudolf geniet internationaal aanzien en is dé vertegenwoordiger van ‘the Dutch wave’. Die tuinarchitectuurstroming pleit voor natuurlijke plantengemeenschappen met golven van beplanting die elkaar aanvullen of contrasteren. In tegenstelling tot traditionele tuinen ogen ze alsof ze vanzelf door de natuur zijn gevormd. Kleurrijk, weelderig en een tikje woest. En bovenal: duurzaam, ecologisch verantwoord en met een grote biodiversiteit.
Voordelen natuurlijke border
Een natuurtuin of natuurlijke border biedt het hele jaar door een fraai uitzicht omdat de bloeiwijze en bloeitijden elkaar afwisselen. Er is veel aandacht voor groeiwijze en structuur zodat je tuin in alle seizoenen een krachtig silhouet heeft. De plantkeuze is afgestemd op belangrijke insecten zoals bijen en vlinders. Zo help je de natuur een handje om de biodiversiteit te bevorderen. De verschillende lagen en hoogtes, kleuren, structuren en bladvormen creëren een dynamisch geheel met een hoge belevingsfactor. Een natuurlijke border met de juiste bodembedekking is bovendien ook onderhoudsarm.
Natuurlijke border aanleggen
De mogelijkheden voor je natuurlijke border zijn legio: vaste planten met heesters die je jaarlijks snoeit, eventueel aangevuld met eenjarigen voor meer kleur. Of uitsluitend eenjarigen in kant-en-klare mixen die passen bij de omstandigheden in je tuin en je persoonlijke voorkeur. Wat je ook kiest, hou deze aandachtspunten in het achterhoofd:
- Zorg voor variatie in uitzicht, bloeiwijze en bloeiperiode.
- Geef de voorkeur aan planten die insecten lokken.
- Gebruik zoveel mogelijk inheemse planten of uitheemse soorten die hier goed gedijen.
- Hou bij de aanplant rekening met de bodemkwaliteit, grondsoort, zon/schaduw, …
- Kies planten met een sterke structuur die ook in de winter mooi ogen.
- Stel een beplantingsplan op met verschillende lagen:
- Bodem: planten die laag blijven en vooral in de breedte groeien, bijvoorbeeld bodembedekkers en planten die veel schaduw verdragen.
- Midden: beplanting die tot ongeveer een meter hoog wordt, met veel bloeiers en fijne bladstructuur zodat ze nog zon doorlaten voor de onderste laag.
- Top: hoge planten die boven de middenlaag uitsteken, zoals bijvoorbeeld siergrassen.
- Zorg voor de juiste plantendichtheid om ongewenste indringers te voorkomen.
Natuurlijke border via Prairietuin
Zelf geen tijd, zin of kennis om een natuurlijke border aan te leggen? Peter Ons maakte van zijn passie voor prairietuinen zijn specialiteit. Hij verzorgt zowel het ontwerp, de aanleg als het onderhoud van je natuurtuin of natuurlijke border. Zo geniet je de lusten van een adembenemende, onderhoudsvriendelijke en ecologisch verantwoorde tuin zonder de lasten.
Contacteer Peter voor een vrijblijvende afspraak of meer informatie.