Waarom droogtebestendige planten?
De voorbije jaren kreunden veel tuinen onder de langdurige hitte en droogte. Het ziet er naar uit dat zulke zomers misschien eerder regel dan uitzondering worden. Voor traditionele tuinen vormen die gewijzigde weersomstandigheden een grote uitdaging. Ze bestaan namelijk veelal uit grote gazons en waterminnend groen. Als eigenaar moet je flink sproeien en gieten opdat je tuin de zomer overleeft. Maar door de waterschaarste is dat onverantwoord en soms zelfs verboden. Wat te doen? Resoluut kiezen voor droogtebestendige planten!
Wat zijn droogtebestendige planten?
Het antwoord op die vraag zit vervat in de naam: het zijn planten die bestand zijn tegen droogte. Meer nog, ze houden ervan en komen optimaal tot hun recht in een droog klimaat. Deze ‘zonnekloppers’ zijn vaak afkomstig uit streken waar haast altijd grote droogte heerst. Ze zijn er dus van nature tegen gewapend. Droogteresistente planten gedijen goed in de Noord-Amerikaanse prairie. Maar evengoed in een Belgische prairietuin …
Mooiere tuin, minder verspilling
Wil je dat je tuin glansrijk de zomer overleeft? En wil je tegelijk waterverspilling en een torenhoge waterrekening tegengaan? Overweeg dan zeker een prairietuin, of minstens een tuin met veel prairiebeplanting. In de prairietuinen van Peter Ons staat per definitie een groot assortiment planten. Zelfs al zouden er enkele van de gemiddeld zestig soorten het een jaartje minder goed doen, dan vangen de andere planten dat op. En jij geniet sowieso van een kleurrijke, bloeiende en geurende tuin die nog veel nuttige insecten lokt ook. Jij blij, Moeder Natuur blij!
Ideale omstandigheden
Peter Ons heeft meer dan tien jaar ervaring met de aanleg van prairietuinen. Wat blijkt? Ze doen het allemaal uitstekend tijdens droge en hete zomers – zónder extra hulp of sproeien. Dat ligt enerzijds aan de droogtebestendige planten. En anderzijds aan de schors (of soms lava) waarmee de bodem is afgedekt. Die materialen gaan verdamping tegen en garanderen een goede waterhuishouding. Bovendien voegt Peter indien nodig nog waterkristallen (polymeren) toe. Die nemen tot meer dan honderd keer hun gewicht in water op. En ze geven het af wanneer de plant dorst heeft.
Van saaie gazon naar b(l)oeiend schouwspel
Zie je het niet zitten om je hele tuin aan te passen? Overweeg dan om een grote grasvlakte alvast om te toveren in een prairiezone. Let wel: jonge prairieplanten hebben het eerste jaar wat extra water nodig om goed te kunnen inwortelen. Vanaf het tweede jaar kan je het bijgieten achterwege laten.
Zelf aan de slag met droogteminnende planten? Ziehier een greep uit mooie soorten:
- Sedum (vetkruid)
- Perovskia (Russische salie)
- Erigeron (fijnstraal)
- Eryngium (kruisdistel)
- Salvia (salie)
- Siergrassen
- Verbena (ijzerhard)
- Verbascum (toorts)
- Echinacea (zonnehoed)
Je traditionele tuin laten omtoveren in een droogtebestendige prairietuin? Vraag raad aan Peter Ons.