Natuurlijke zwemvijver

prairietuin, prairietuinen, prairietuin.be

Natuurlijke zwemvijver

Water spreekt tot de verbeelding van de mens. Het maakt dan ook vaak deel uit van een tuinontwerp. Vroeger waren traditionele zwembaden met rechtlijnige vormen en Ibiza-blauw water een populaire keuze. Sinds enkele jaren is de natuurlijke zwemvijver in opmars. Dat een eigen waterpartij aan populariteit wint, is logisch. De zomers worden warmer en het mooie weer houdt langer aan. Bovendien maken we van onze tuin graag een oord met een echt vakantiegevoel. En daarvoor is een natuurlijke zwemvijver uw ideale bondgenoot.

Waarom een natuurlijke zwemvijver?

Een natuurlijke zwemvijver heeft talloze voordelen zoals:

  • Ecologisch verantwoord dankzij 100 procent biologische zuivering.
  • Onderhoudsarm: een tweetal keer per jaar de bodem stofzuigen, en voorts het zichtbare vuil aan de oppervlakte met een netje opscheppen.
  • Vriendelijk voor de (gevoelige) huid: er komt geen chloor aan te pas.
  • Trekpleister voor flora: van nuttige insecten tot kikkers en vogels.
  • Alle vormen en afmetingen mogelijk, inclusief diepe en ondiepe zones.
  • Past in elk tuinontwerp: organisch, klassiek, strak, landelijk, uitbundig …
  • Lagere aanleg- en onderhoudskosten dan een traditioneel zwembad.
  • Oogt het hele jaar mooi: geen ontsierend afdekzeil in de koude periodes.

Reiniging van een natuurlijke zwemvijver

Het grote verschil met een traditioneel zwembad, is dat een natuurlijke zwemvijver op biologische wijze wordt gezuiverd. Daartoe bestaat de vijver uit twee onderdelen: een zwemgedeelte plus een biologische filter. Dat is een apart moerasgedeelte dat aansluit aan de vijver en gevuld is met granulaat en planten. Het vijverwater wordt naar de filter gepompt, sijpelt door het granulaat, waarna het zuivere water terug in het zwemgedeelte terechtkomt. Zowel de moerasplanten (bijvoorbeeld gele lis) als het granulaat (bijvoorbeeld lava of kiezel) staan in voor de zuivering. Doorgaans bedraagt het moerasgedeelte zo’n 25 procent van de totale oppervlakte.

Kostenplaatje van een natuurlijke zwemvijver

De prijs van een natuurlijke zwemvijver hangt van meerdere factoren af. De belangrijkste zijn de grootte, vorm, materialen, afwerking, beplanting en optioneel verwarming. Het is dus onmogelijk om er een bedrag op te kleven zonder eerst uw wensen te bespreken. Wat wél vaststaat: u bespaart sowieso energie- en onderhoudskosten zodat een natuurlijke zwemvijver betaalbaarder is dan een traditioneel zwembad.

Overweegt u om een zwemvijver te laten aanleggen? Vraag dan gerust vrijblijvend advies. Graag een compleet tuinontwerp of een volledige aanleg van uw tuin? Ook daarvoor rekent u op Peter Ons, gespecialiseerd in prairietuinen en bloemenweides