Een prairietuin ontwerpen in 5 stappen
Een prairietuin is een natuurlijk kunstwerk dat het hele jaar door verandert, en op termijn zelfregulerend wordt. Met overwegend bloeiende vaste planten en siergrassen beleef je elk seizoen natuurlijke pracht. Van de eerste lentebloeiers tot de winterse silhouetten – een goed ontworpen prairietuin is altijd levendig.
In deze blog ontdek je stap voor stap hoe je een prairietuin ontwerpt die het hele jaar door interessant is. Je leert welke planten je kiest, hoeveel je er nodig hebt en hoe je ze combineert voor het mooiste resultaat.
Stap 1: de juiste planten kiezen
Begin met authentieke Noord-Amerikaanse prairieplanten als basis van je tuin. Vul aan met andere sterke vaste planten die passen bij de natuurlijke uitstraling. Hou deze aandachtspunten in het achterhoofd:
- Evenwichtige grassenkeuze: siergrassen zijn essentieel, maar gebruik ze met mate om te voorkomen dat ze gaan overheersen.
- Maximale diversiteit: zelfs in een tuin van 50m² gebruik je best 60 à 70 verschillende soorten en variëteiten voor een rijk ecosysteem.
- Kleurharmonie: verschillende kleuren zorgen voor een natuurlijke uitstraling en trekken diverse vlinders en bestuivers aan.
- Gevarieerde vormen: combineer verschillende bloeiwijzen en groeistructuren voor een dynamisch uitzicht.
- Speelse hoogteverschillen: plaats strategisch enkele hogere planten vooraan zonder dat die het totaalbeeld verstoren.
Stap 2: aantal planten berekenen
Om te weten hoeveel planten je nodig hebt, moet je eerst de oppervlakte berekenen. Een goede vuistregel: 8 planten per vierkante meter. Als je een prairietuin ontwerpt van 50 vierkante meter, heb je dus 400 planten nodig.
Tip: trek eventuele paadjes of stroken die je niet gaat beplanten hiervan af. Bijvoorbeeld een onderhoudsstrook langs hagen.
Stap 3: planten onderverdelen naar type
Na jarenlang prairietuinen ontwerpen, heb ik een formule ontwikkeld om de plantentypes procentueel op te delen. Dit is géén exacte wetenschap, maar het garandeert wel een optimaal beplantingsplan met een naturelle uitstraling en grote belevingswaarde.
Ik licht de formule toe op basis van een prairietuin van 50 vierkante meter met 400 planten:
- 17% grassen > 68 planten
- 15% vroegbloeiende cool season-planten > 60 planten
- 56% warm season-planten > 224 planten
- 9% aster > 36 planten
- 3% ‘speciallekes’ > 12 planten
- extra: bloembollen
Let wel: af en toe zal een bepaalde soort het niet goed doen in jouw tuin. Dat verlies wordt snel opgevangen door een andere plant in de buurt. Gaandeweg wordt het geheel stabieler met iets minder planten dan bij de aanleg, maar nog altijd voldoende soortenrijkdom.
Stap 4: bloemvormen afwisselen
Je prairietuin wordt nog mooier als er veel afwisseling is tussen bloemvormen. Niet alle planten kunnen in specifieke categorieën worden ingedeeld, maar dit zijn enkele duidelijke voorbeelden:
- Aster- of margrietbloeiwijze
- aster, schijnaster, zomeraster, korenbloemaster
- zonnehoed, zonneoog, zonnekruid, gele zonnehoed
- Aarvormige bloeiwijze
- dropplant
- indigostruik
- lampenpoetser
- kattenstaart
- duizendknoop
- Schermvormige bloeiwijze
- duizendblad (composiet met schijnschermen)
- engelwortel
- venkel
- karwijselie
- Bolvormige bloeiwijze
- sierui
- kogeldistel
- brandkruid
- pimpernel
Stap 5: ontwerpplan tekenen
Geen twee prairietuinen zien er krak hetzelfde uit en je mag gerust je creativiteit de vrije loop laten om jouw prairietuin te ontwerpen. Om je op weg te helpen, deel ik mijn werkwijze aan de hand van dit voorbeeld: 50 vierkante meter x 8 planten per vierkante meter = 400 planten.
Zin gekregen om zelf aan de slag te gaan? In mijn boek vind je nog veel meer tips en voorbeelden om je eigen prairietuin te ontwerpen. Laat je het liever aan mij over? Neem contact op voor een professioneel ontwerp op maat.