Onkruid in bloemenweide

onkruid in bloemenweide

Onkruid in bloemenweide

Een bloemenweide is prachtig om te zien en zo veelzijdig als je zelf wenst. Hoge of lage bloemen, robuuste of delicate, met zachte of felle kleuren, noem maar op. Toch zijn veel mensen teleurgesteld na de aanleg van een bloemenweide. De grote ‘boosdoener’? Onkruid. Wie denkt dat een bloemenweide geen onderhoud vereist en van nature een plaatje is, vergist zich. Maar hoe komt het dat onkruid in een bloemenweide zo welig tiert?

Ziehier de belangrijkste redenen:

Onkruid in bloemenweide bij het inzaaien

De problemen beginnen veelal bij de aanleg. De grond wordt gefreesd en klaargemaakt om te zaaien. Hij zíét er onkruidvrij uit, maar schijn bedriegt: er zitten ontelbare kiemende onkruidzaadjes in de grond. Je zaait je bloemenmengsel in de hoop op een bont kleuren- en geurenspektakel. Maar het onkruid gaat meteen de concurrentie aan. Het eerste jaar van bloei kunnen de bloemen de ‘strijd’ nog aan. Maar het onkruid wint snel aan kracht. Het is vechten tegen de bierkaai, want tussen de ingezaaide bloemen kun je haast niet wieden. Gevolg: na een paar maanden zakt je fraaie bloemenweide als een pudding ineen. Ondertussen steekt het onkruid er fier bovenuit …

Hardnekkige concurrentie

Het volgende jaar staat er al een dik groen ‘tapijt’ waar je de bloemenweide hebt ingezaaid en afgemaaid. Zo kan er nog meer licht en lucht aan de onkruiden. Ze manueel verwijderen is arbeidsintensief en weinig succesvol. De opstekende onkruiden verstikken de bloemen, die vaak niet sterk genoeg zijn om zich tegen hun concurrenten te weren. Zo blijft er uiteindelijk maar weinig over van de bloemenpracht die je het eerste jaar hebt ingezaaid. Wat rest is een woekerende massa van ruigtekruiden zoals brandnetels en ander hoog opschietend onkruid in je bloemenweide.

Prairietuin als alternatief

Wat te doen als je houdt van een bloemenweide maar niet de strijd wil aanbinden tegen onkruid? Een prairietuin biedt soelaas. Hij bestaat uit een uitgebalanceerde mengeling van grassen, vaste planten en bloemen die natuurlijk oogt, maar wel ‘gecontroleerd’ is. Een prairietuin trakteert je op kleurrijk en divers moois, maar dan zonder de nadelen van de bloemenweide. Dat komt omdat prairieplanten vast en stevig zijn, en speciaal geselecteerd worden op hun bloeikracht. In tegenstelling tot de kort bloeiende bloemenweide, biedt een prairietuin bovendien het hele jaar door een belevingsvol spektakel – zelfs in de winter.

Aanleg en onderhoud prairietuin

Let wel: ook in een prairietuin komen onkruiden voor, maar ze hebben minder kans om te woekeren. Zeker als je je prairietuin laat aanleggen door een specialist, en in de lente wat tijd voorziet om te wieden en overtollige zaailingen van pendelplanten te verwijderen. Na de winter volstaat een grondige maaibeurt, waarbij alles tot op de grond wordt verwijderd. Je kunt het jezelf nog makkelijker maken door ook het onderhoud uit te besteden. Zo hoef jij alleen nog maar te genieten, net zoals deze tevreden klanten.

Interesse in een prairietuin met bloemenweelde? Contacteer Peter Ons voor advies.