Planten water geven in de zon

prairietuin, prairietuinen, prairietuin.be

Mag je planten water geven in de zon?

Dat je planten geen water mag geven in de zon is een hardnekkige fabel. Toch geloven veel mensen nog dat planten dan kunnen verbranden. De waterdruppels op de bladeren zouden namelijk als een vergrootglas werken. Tuinontwerper en plantenexpert Peter Ons maakt komaf met de mythe. In zijn lange carrière maakte hij nog nooit mee dat planten verbranden als je ze water geeft in de zon. En hij nam al vaak de proef op de som.

Gezond verstand graag!

Sta even stil bij volgende zaken:

  • In een regenwoud wisselen felle buien voortdurend af met hete zonnestralen, en dat al gedurende miljoenen jaren. Toch komt ‘plantverbranding’ door de zon er niet voor.
  • Dichter bij huis: ’s zomers zijn planten en bloemen vaak nat door dauwdruppels. Die worden niet door kabouters weggeveegd, wél opgedroogd door de zon (eventueel in combinatie met wind). Dat gebeurt telkens zonder schade voor de planten.
  • Las je ooit al een nieuwsbericht in deze trant: “Vandaag regende het in Antwerpen, gevolgd door zonneschijn. X procent van alle planten zijn daardoor verbrand.” Het antwoord is … nee.

Vanwaar komt de fabel?

Als mensen met een natte huid in de zon liggen, kunnen ze sneller verbranden omdat de druppels het effect van zonlicht versterken. Ook als je je in de buurt van water bevindt, verbrand je sneller omdat water het zonlicht reflecteert. Maar planten zijn geen mensen. Het ‘vergrootglaseffect’ van waterdruppels is te miniem om bij planten verbranding te veroorzaken. Voor eens en voor altijd: ja, je mag planten water geven in de zon!

Hoe en wanneer geef je planten water?

Het tijdstip maakt op zich niet zoveel uit. Op het heetst van de dag verdampt het water wel sneller, waardoor het dus minder efficiënt is om op dat moment te gieten. Wél cruciaal: bevochtig zoveel mogelijk aan de wortel in plaats van boven de plant te sproeien. Het zijn immers de wortels die water nodig hebben en niet de bladeren. Ooit al geprobeerd om te drinken onder de douche? Pure verspilling! Geef ook voldoende water in één keer in plaats van regelmatig een beetje. Zo sijpelt het water goed door in de grond en bereikt het zeker de wortels. Twijfel je of je planten voldoende water hebben? Woel dan eens met je vingers in de grond om te voelen of hij vochtig genoeg is. Hou je planten ook goed in de gaten: dorstige planten verkleuren, laten hun bladeren hangen of verliezen ze zelfs. Laat het niet zover komen: geef je planten voldoende water, desnoods in de volle zon!

Vragen? Neem contact op met Peter.