Onkruid bestrijden in prairietuin

prairietuin, prairietuinen, prairietuin.be

Onkruid bestrijden in prairietuin

Een prairietuin is een lust voor het oog, zéker als je houdt van een natuurlijk uitziende tuin. Vermijden dat onkruid je prairietuin ontsiert en uit evenwicht brengt? Dan moet je bestrijden én voorkomen. Kom te weten hoe dat in zijn werk gaat.

Wat is onkruid?

Simpel gesteld: een plant die groeit op een plek waar hij niet is gewenst door de mens. Soms is dat louter omdat hij ‘esthetisch’ niet aan de verwachtingen voldoet. Maar de belangrijkste reden om onkruid te bestrijden – in een prairietuin of om het even welke andere tuin – is om expansie en invasie te vermijden.

Twee soorten onkruid

  1. Wortelonkruid vermenigvuldigt zich genadeloos snel, en heeft lastig te verwijderen wortels en ondergrondse uitlopers. De beste manier om er een einde aan te stellen? Handmatig uittrekken of met een schop uitsteken. Jammer genoeg garandeert dat geen 100 procent afdoend resultaat. Vaak blijft een stukje wortel achter dat al snel opnieuw een plant vormt. Ga dus zorgvuldig en volhardend te werk. Typische voorbeelden van wortelonkruid zijn brandnetel, akkerwind, heermoes, zevenblad, klaver, kweekgras …
  2. Zaadonkruid is onkruid dat zaad produceert dat door de wind of door vogels wordt verspreid. Resultaat: het steekt her en der ongewenst de kop op. Zaadonkruid verwijderen, doe je het best vóór het zaad begint aan te maken. Omdat het onkruid nauwelijks of geen woekerende wortels heeft, gaat die klus gemakkelijker dan bij wortelonkruid. Typische voorbeelden zijn kleefkruid, kruiskruid, hanenpoot, vogelmuur en zuring. Ook mooie prairieplanten zoals verbena en gaura kunnen massaal uitzaaien en zich verstikkend gedragen ten opzichte van andere planten.

Tip: sommige soorten onkruid, bijvoorbeeld bramen en brandnetels, hebben zowel hardnekkige wortels als een grote zaadproductie. Wordt je prairietuin geteisterd door distels? Laat ze dan eerst opschieten tot ze bijna in bloei staan. Daarna verwijder je ze relatief gemakkelijk – mét handschoenen.

Onkruid in prairietuin: onderhoud is een must

Een prairietuin is onderhoudsvriendelijk op voorwaarde dat je hem jaarlijks afmaait en onkruid onder controle houdt. Ook kiemende zaden van planten, struiken en bomen die niet in je prairietuin thuishoren, moeten tijdig worden weggenomen. Zo voorkom je successie: een proces van opeenvolgende fasen van plantengroei met als eindresultaat een dichtgegroeide bodem en verwilderd bos. Zonde van je investering in een prairietuin …

Onkruid voorkomen in prairietuin

Graag een onderhoudsvriendelijke prairietuin? Hou dan volgende vier voorwaarden in het achterhoofd:

  1. Laat je prairietuin aanleggen op onkruidvrije grond. Hoe minder onkruid er bij aanvang aanwezig is, hoe minder er later de kop opsteekt. Een tuinontwerper met kennis van zaken onderzoekt ook het te beplanten perceel. Zo kan hij vooraf inschatten welke boosdoeners roet in het eten kunnen gooien.
  2. Zet zoveel mogelijk planten per vierkante meter: 8 à 12 is ideaal. Een dichtbegroeide prairietuin geeft onkruid minder kans.
  3. Zorg voor grondbedekking tussen de prairieplanten. Dat oogt netjes en verkleint het risico op ontkiemen van onkruidzaden. Vooral bij de aanplant is dit belangrijk. Naarmate de prairieplanten groeien, sterker worden en dichter bij elkaar staan, is dit minder cruciaal.
  4. Controleer jaarlijks op onkruid tijdens het afmaaien. Als je dit overlaat aan een kenner, ben je zeker dat onkruid wordt verwijderd voor het de kans krijgt om te kiemen en tot volle wasdom te komen. Tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt doet Peter Ons trouwens een hele resem zaken. Hij kijkt na wat er dat jaar is gegroeid, óók op de bodem. Hij verwijdert onkruid en prairieplanten die zich gedragen als onkruid of beginnen te overheersen. Na het afmaaien inspecteert hij opnieuw wat er staat. Omdat prairieplanten redelijk laat ‘in gang’ komen, kunnen kleine onkruidplantjes al snel groeien en zaad ontwikkelen. Daarom is dit voorjaarsonderhoud zo cruciaal. Steek je graag zelf de handen uit de mouwen? Vraag dan vooraf advies zodat je weet waarop je moet letten. En hou zeker onkruid zoals distels, bramen, akkerwinde en zevenblad onder controle. Hoe sneller je ze wegneemt, hoe kleiner de kans dat ze gaan woekeren.

Grondbedekking

Peter hanteert het liefst zuivere dennenschors. Een puur natuurlijk materiaal dat gaandeweg oplost nadat het zijn werk heeft gedaan. Ga zeker niet aan de slag met hakselhout. Dat bevat mogelijk onkruid en onzuiverheden, zodat je de groei van onkruid nog bevordert.

Ook lava is een uitstekende groenbedekker, vooral voor kleine oppervlaktes en als boord van een vijver of zwembad. Het oogt fraai en zit goed gefixeerd op de grond zodat het niet in het water belandt.

Bestrijdingsmiddelen

Om je prairietuin voor de aanleg onkruidvrij te maken, is een systemisch herbicide nog altijd het efficiëntste middel. Een professionele tuinaanlegger weet precies hoe hij ermee moet omspringen en wat hij waar en wanneer mag gebruiken. In principe volstaan een of twee intensieve behandelingen voor de aanleg om zo’n 90 procent van het onkruid te verwijderen. Wat nadien alsnog groeit, is makkelijk te verwijderen tijdens het afmaaien en losfrezen.

Wil je absoluut geen herbicide gebruiken? Dan zijn er ‘minder belastende’ alternatieven die helaas veel geduld vergen en niet zo doeltreffend zijn. Denk aan afdekken met (plastic) folie gedurende minstens een jaar. Let wel: als er in de buurt van de afgedekte bodem onkruid staat, baant het zich via wortels een weg onder het plastic door. Ook schoffelen (hakken) en met een onkruidbrander aan de slag gaan, behoren tot de mogelijkheden.

Nog vragen over onkruid voorkomen en bestrijden in je prairietuin? Neem contact op met Peter.